Когато крал Людвиг 1 вдига данъка върху пивото с 8%

...
 Когато крал Людвиг 1 вдига данъка върху пивото с 8%
Коментари Харесай

Германците в шок, удариха ги по най-милото

 

Когато крал Людвиг 1 подвига налога върху пивото с 8% през 1844 година, избухват въстания сред служащите и армията в Мюнхен, която продължава три дни. Но Йоханес Фауст и неговите 1500 сътрудници, разпръснати из страната, скоро може би няма да имат избор, написа “Файненшъл Таймс ”, представен от Труд.

Фауст прави бира по крайбрежията на река Майн в Северна Бавария от 30 години. Главният изпълнителен шеф в никакъв случай не е виждал такова повишаване на цените, както през днешния ден. Малцът, който фамилната пивоварна на Фауст купува от локални немски производители, откогато стартира да създава бира през 1654 година, скоро ще е с двойно по-висока цена. Инвазията на Русия в Украйна удари доставките на зърно от двете страни, които дружно създават над една трета от световния пазар на ечемик, а това покачва цените.

Пивоварната ще би трябвало да заплаща и най-малко една трета повече за стъклените си бутилки, както и с над 50% по-високи цени за пластмасовите си такива и с три четвърти повече за металните си капачки. Енергоизточниците, превозът и разноските за чиновниците също се подвигат. “Никога не съм виждал такава инфлация ”, споделя Фауст.

Тази пивоварна, сходно на други в страната, е успявала да отбрани клиентите от по-високи разноски с помощта на дълготрайни контракти за доставка. Двойно по-високата цена на малца, която неотдавна е договорил, е за доставките идната година, а двугодишният му енергиен контракт значи, че цените на електричеството няма да се вдигнат преди 2024 година

Въпреки това, в случай че разноските не намалеят бързо през идващите месеци, по-високите цени за феновете на бира в страната очевидно ще са неизбежни.

В еврозоната производителите са под напън поради растящите разноски - индустриалните цени са се повишили до исторически връх от 37,2% за годината до април.

Внезапното повдигане на разноските е следващият потрес за пивоварните в Германия. Само няколко страни пият повече бира от 83,8-те литра, който всеки немец е консумирал предходната година. Но потребителите от ден на ден обръщат внимание на здравето си, избират други питиета, а по този начин потреблението спада устойчиво от 70-те години, когато всеки немец е пиел по 150 литра бира годишно.

Нарастващите разноски са били последната капка за някои компании, да вземем за пример 558-годишната пивоварна Frankenwalder в Североизточна Бавария подаде документи за неплатежоспособност тази година, откакто доста локални бирени фестивали бяха спрени за две години поради пандемията.

Засега междинният фен на бирата в Германия надали ще усети нарастването в цените, които са се повишили едвам с 2,9% през годината до април. Това е много под по-широката потребителска инфлация от 8,7%. Това обаче евентуално скоро ще се промени поради събитията.

Този месец Фауст е повишил цената на бирите си с 10 цента на литър, което се равнява на 6,5-процентно нарастване. Така цената на каса с 20 бутилки на най-добре продаваната му марка стига 16,49 евро. “Но това бе решено предишния октомври, доста преди Украйна, и даже не се приближава до компенсиране на по-високите разноски ”, споделя Фауст.

Според Асоциацията на пивоварите Berlin Brandenburg - районна комерсиална група - цените за феновете може да се покачат с до 30% тази година. Radeberger - най-голямата пивоварна в Германия, основана във Франкфурт, споделя, че също е обезпокоена за “нарастващата липса на първични материали и спомагателните ценови нараствания вследствие на това ”.

Оливер Ракау, основен икономист за Германия в Oxford Economics, споделя, че това, което е почнало най-много като ценови потрес при петрола и газ, се уголемява, предизвиквайки инфлация при доста други артикули и услуги. “Няма по какъв начин да се отхвърли, че по-високите цени на енергоизточниците и суровините ще провокират повишаване при други артикули, да вземем за пример храни и питиета, и това може да докара до по-високи цени в заведенията за хранене, а това пък ще форсира инфлацията при услугите ”, споделя той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР